LAPIS LAZULI | NL

Deze steen van een uitzonderlijke blauw kleur met goudachtige stippels maakte deel uit van de schatten van de farao's (kevers, cilinders, sieraden, enz.) en was reeds eeuwen voor Christus gewijd aan de godin Isis, maar ook bij de Babyloniërs werd deze steen gebruikt als sieraad.

-In Chili, vindt men ook Lapis, wel van lagere kwaliteit (lichtere kleur), ten noorden van Santiago.
 
-Birma of Myanmar, waar de gem-kwaliteiten in robijnen en saffieren worden gevonden, produceert ook een goede kwaliteit Lapis.
 
-De VS zijn ook producenten namelijk in de staat Colorado waar de kleur meestal donkerblauw is en in Californië waar hij meer blauwgroen is.
 
In de Middeleeuwen werd de peperdure Lapis verpletterd en vergruisd in poeder om als kleurstof, ultra-marinum (van over de zeeën), te worden gebruikt om verschillende tinten ultramarijnblauw of indigo te verkrijgen. De bijzonderheid van tinten die men zocht en dat ook kostbaar was omdat de kleur niet aangetast werd door de tijd. Ook ten tijde van de primitieve schilderkunst werd de blauwe kleur verkregen door Lapis Lazuli, wat de onvergelijkbare frisheid verklaart van de hemels in de schilderijen van Fra Angelico. Pas sinds de vorige eeuw is men in de schilderkunst dit onvergelijkbare blauwe kleur pas gaan vervangen door scheikundige producten
 
Heden is Lapis zo zeldzaam en duur dat het niet langer meer wordt gebruikt in de schilderkunst maar geslepen wordt in cabochon, bollen voor kettingen, armbanden, of voor andere sieraden. Het wordt ook gebruikt in glyptiek, zoals beeldjes, bekers, vazen, cilinders, juwelendoosjes, ook gebeeldhouwd in prachtige bekers (Louvre Museum in Parijs en Pitti Paleis in Florence). Sinds enkele eeuwen zijn de Chinezen meesters geworden in het beeldhouwen van beeldjes en dus ook Lapis gaan gebruiken, met hun gebruikelijke finesse. Oude fijn uitgesneden cameeën bestaan er ook, reeds voor J.C., in deze uitzonderlijke siersteen. Lapis is door de geschiedenis heen ook gebruikt als versiering om muren te bedekken of als zuilen te dienen, tafels en ook in mozaïeken. Deze laatste vooral in het Byzantijns en Romeins tijdperk.
 
In de handel is lapis onderverdeeld in 3 categorieën: -Afghaanse, een diepblauwe kleur met enkele goudkleurige vlekjes van Pyriet.
-De Siberische, een diepblauwe kleur met enkele goud stippels van Pyriet, maar ook enkele aderen van witte Calciet. -De Chileense, lichtblauwe tot geel of groenachtige kleur met aderen van Calciet. Lapis Lazuli van de Chileense Andes heeft een vrije lichte kleur met witte deeltjes door calciet en vele insluitsels van pyriet.
Dit is louter een commerciële classificatie, aangezien sommige lapis van Afghanistan ook een "Chileense" kwaliteit kan hebben.
 
Soms wordt Lapis verward met Sodaliet die er sterk op lijkt, maar deze is meer donkerder, nachtblauw, en bevat zwarte of witte aders. Sodaliet is ook meer paarsachtig dan Lapis. Sodaliet is een mineraal dat veel goedkoper is dan Lapis, maar het wordt ook gebruikt in sieraden en als cabochon, kogels, etc. geslepen, en ook glyptiek waar er beeldjes, vazen, enz.
 
Lapis wordt gezaagd met een een gediamanteerde cirkelzaag en met water afgekoeld, tegen een snelheid tussen 500 en 800 Tr/mm. Voor het slijpen van de cabochon zal men bij het zagen zorgen voor een plat vlak, dat het onderste vlak zal worden, dit vlak wordt met schellak op een staafje gekleefd en met de losse hand geslepen, ofwel in een semiautomatisch cabochon slijpmachine. Men kan een gewoon carburandum wiel gebruiken (slijpsteen), maar het is toch aangewezen om eerder gediamanteerde schijven te gebruiken van verschillende korrels. Het polijsten gebeurt op lood, vilt of lederschijven met chroomoxyde of aluminiumoxyde tegen een snelheid tussen 500 en maximum 1000 Tr/m. Bij het polijsten moet men opletten voor verhitting want Lapis is door zijn samenstelling hiervoor gevoelig, dus met regelmaat waterafkoeling is noodzakelijk.
 
Prijzen: Een cabochon in Lapis van gemiddelde kwaliteit van 50 x 40 mm heeft een waarde van ongeveer 200€ tot 400€. Een halssnoer zal tussen de 250€ en 1.200€ kosten, een hanger in vorm van een beeldje van Boeddha of iets anders rond de 150€ à 200 € en een beeldje tussen 300 € à 600€. Dit naargelang de kwaliteit. De goede kwaliteiten cabochon wordt steeds in goud gemonteerd.

20200914_940x400.jpg
14/09/20
Evolution et révolution du secteur diamantaire | FR

Les diamants sont connus depuis des millénaires, mais selon les sources historiques, la taille commence…

20200830_Malachite-_940x400.jpg
30/08/20
Jules Cornet, géologue de génie et passionné | FR

Il jeta les bases de toute la géologie du Congo. Il fut adjoint à l'expédition…

20200511_Emerald_940x400.jpg
11/05/20
Synthetische smaragden: flux- en hydrothermaal procedé | NL

Flux smaragd. De kleur van smaragd intrigeert de mens al eeuwen. Het feit dat ze…

20200505_Erwin_940x400.jpg
05/05/20
Hydrothermaal smaragd | NL

Doordat de reactie bij een hydrothermaal proces zich voltrekt in een hermetisch gesloten autoclaaf, lijkt…

20200424_Zirconium_v2.jpg
21/04/20
LE ZIRCONIUM CUBIQUE, MEILLEUR SUCCÉDANÉ DU DIAMANT | FR

Tout le monde en parle dans les milieux professionnels ainsi que dans le public, mais…

20200220_940x400.jpg
20/02/20
Une variante dans la technique de taille des pierres précieuses | FR

Depuis la découverte de la taille des pierres précieuses, l'évolution technique a été stagnante. La…

20200129_DresdenGreenReplica_940x400.jpg
29/01/20
The Dresden Green | EN

This pure diamond probably originating from India, has an exceptional apple-green colour. It has the…

20200106_940x400.jpg
08/01/20
“Lab Grown, Created, Man Made” en “Cultured” Robijnen en Saffieren | NL

Er werd de laatste jaren veel geschreven en gesproken over synthetische diamant, met ronkende benamingen…

20191022_Couronne_940x400.jpg
22/10/19
PRINCE NOIR, HISTOIRE D’UN RUBIS QUI N’EN ÉTAIT PAS | FR

Le grand négociant et collectionneur de pierres fabuleuses, Jean-Baptiste Tavernier déclare avoir vu deux «…