LAPIS LAZULI | NL

Deze steen van een uitzonderlijke blauw kleur met goudachtige stippels maakte deel uit van de schatten van de farao's (kevers, cilinders, sieraden, enz.) en was reeds eeuwen voor Christus gewijd aan de godin Isis, maar ook bij de Babyloniërs werd deze steen gebruikt als sieraad.

Deze steen neemt een opmerkelijke glans na het polijsten, hij is in het algemeen geslepen in dunne platen, met een zeer aangenaam effect. Alhoewel het zich kristalliseert in het kubieke systeem is het niet mogelijk het te splitsen of te kloven. De breuk is conchoïdaal, schelpvormig.
 
Volgens eeuwenoude legendes, zou het de wil en de goedheid versterken, alsook beschermen tegen slechte invloeden. Het is de steen van vriendschap die ook zou moeten helpen tegen depressie. We vinden ook in oude geschriften dat Lapis, een paar minuten gedrenkt in warm water, een ideale vloeistof is om de ogen te wassen. Het dragen als halssnoer zou het zelfvertrouwen van de kinderen herstellen. In veel landen is Lapis de steen van Venus of Maria en zou de liefde versterken.
 
Als de kleuren niet variëren van mooi donkerblauw tot lichtblauw, maar ook paarsblauw, wordt Lapis soms gekleurd. Sommige lichtblauwe, met witte Calciet insluitsels, worden door sommige handelaars behandeld. De stukjes ruwe Lapis, die lichtjes poreus zijn, worden in kleurbaden, vaak aniline, enkele weken, ondergedompeld. Het moet dan wel worden verkocht onder de naam "gekleurd", wat soms, door minder correcte groothandelaars of uitvoerders, verzwegen wordt. In Duitsland gebruikt men een kaki-kleurig poeder, opgelost in ethylalcohol, waar men de stenen enkele weken ingedompeld laat. In de VS (Minnesota) verkoopt men koffertjes met verschillende poeders, om zelf de intensiteit van de kleur te bepalen, meer kobaltblauw of violet, groen, enz. Het zijn scheikundige producten op basis van metaalachtige Azo kleurstoffen die duurzamer zijn tegen de UV stralen, warmte en niet oplosbaar zijn in water. Er zijn ook coatings met epoxy of was, wel snel ontdekt door er een verhitte naald in te duwen. Dit systeem is ook bruikbaar voor de imitaties in plastic.
 
Bij een onderzoek van 10x vergroting kan men intensere kleurvlekken detecteren. Een ander systeem is de steen met een zachte witte doek te wrijven, als men dan een lichtblauwe veeg bekomt is men zeker dat het een gekleurde steen betreft. Om nog zekerder te zijn, kan watten gebruikt worden met een beetje aceton.
 
Zoals alle edelstenen en sierstenen, ontsnapt Lapis niet aan imitaties. Er zijn synthetische Lapis van Gilson en ook korrelige synthetische blauwe spinellen, gekleurd met goudachtige vlekjes. Het wordt ook nagebootst met ondoorzichtig glas. Onder de naam synthetische Lapis Lazuli worden producten verkocht samengesteld uit verbrijzelde Sodaliet en Pyriet en verbonden met een blauw cement die dus de samenstelling van de echte Lapis niet hebben. Dit is een samenstelling “ Reconstructed Lapis Lazuli “ en geen synthese, de naam is dan ook misleidend. Zelfs als de fysieke eigenschappen hiervan niet ver uit elkaar zijn, is het een heel ander uniform blauw, het heeft een meer genuanceerd uiterlijk dan dat van de natuurlijke Lapis. Verschillende andere kunststoffen bootsen lapis na, zij bevatten stukjes echte pyriet maar deze oppervlakkige toevoeging op een gewoon blauw achtergrond bedriegt alleen diegenen die niet aandachtig de steen onderzocht heeft. De kleurvlekken zijn o.a. een beetje te violet; sommige kleurstoffen kunnen echter nog bedrieglijker zijn: men moet opletten voor een Lapis dat te uniform blauw is zonder het minste goudachtige puntje. Recente verven zijn moeilijker te detecteren.
 
-De meest populaire lapis Lazuli komt uit Afghanistan. Hoewel de huidige productie zwak is, is vooral het gebied van Sang-e-Sang, in de provincie Badakchan, in het noord-oosten, in het massief van Hindou-Kouch waar de toppen tot bijna 6000 meter bereiken, dat al meer dan 6000 jaar één van de belangrijkste producenten. De Afghaanse Lapis is bekend sinds de Sumeriërs in alle landen van Mesopotamië. Het donkerblauwe komt van Nili.
 
-De marineblauwe Lapis komt van de beroemde Badakshan-mijnen, Khorog in Siberië, Mongolië.
 
Rusland had oude afzettingen nabij het Baikalmeer, een 100 tal km onder Irkoetsk, gevonden in wit marmer, waar de Grote Catherina reeds in 1787 de lapis liet ontginnen.

20210322_940x400_The-Chineze-Car.jpg
22/03/21
Le diamant et la Chine | FR

La Chine est l’une des plus anciennes civilisations au monde et est souvent citée comme…

20210310_Bol_940x400.jpg
10/03/21
Oorsprong van diamant | NL

Wetenschappers hebben sinds het begin van vorige eeuw in laboratoria gezocht naar de industriële synthese…

20210302_Shah_940x400.jpg
02/03/21
SJAH | NL

Deze steen werd hoogstwaarschijnlijk gevonden in de omgeving van Golconda in Indië. Hij woog ruw…

20210224_Agnes_940x400_v2.jpg
24/02/21
LEGENDS AND STORIES | EN

Before diamond became an ornament, it was a caste symbol. In India e.g., white or…

20210105_Malachite-minerais-de-cuivre_940x400.jpg
05/01/21
Jules Cornet, géologue de génie et passionné | FR

Il jeta les bases de toute la géologie du Congo. Il fut adjoint à l'expédition…

20201207_The-Sancy55-Cts_940x400.jpg
07/12/20
The Sancy | EN

Opinions differ as far as the origin of the stone is concerned. According to some…

20200914_940x400.jpg
14/09/20
Evolution et révolution du secteur diamantaire | FR

Les diamants sont connus depuis des millénaires, mais selon les sources historiques, la taille commence…

20200830_Malachite-_940x400.jpg
30/08/20
Jules Cornet, géologue de génie et passionné | FR

Il jeta les bases de toute la géologie du Congo. Il fut adjoint à l'expédition…

20200511_Emerald_940x400.jpg
11/05/20
Synthetische smaragden: flux- en hydrothermaal procedé | NL

Flux smaragd. De kleur van smaragd intrigeert de mens al eeuwen. Het feit dat ze…

20200505_Erwin_940x400.jpg
05/05/20
Hydrothermaal smaragd | NL

Doordat de reactie bij een hydrothermaal proces zich voltrekt in een hermetisch gesloten autoclaaf, lijkt…