Diamanten: Natuurlijk of Synthetisch? Type I en Type II | NL
Diamanten zijn al eeuwenlang een symbool van schoonheid, kracht en rijkdom. De vraag naar diamanten is onverminderd groot, zowel in de juwelierswereld als in de industriële sector. Een kort maar gedetailleerde uitleg over de verschillen tussen natuurlijke en synthetische diamanten, evenals de classificatie in Type I en Type II.
Natuurlijke versus Synthetische Diamanten
Diamanten kunnen worden ingedeeld in twee hoofdcategorieën: natuurlijke diamanten en synthetische diamanten. Beide typen hebben unieke eigenschappen en toepassingen.
Natuurlijke Diamanten
Natuurlijke diamanten ontstaan diep in de aarde, van 200 tot 300 km, onder hoge druk en temperatuur. Sommige bij een diepte van 600 à 700 km. Dit proces kan miljoenen jaren duren. De meeste natuurlijke diamanten worden gewonnen uit mijnen of alluviaal tot aan de kust en zelf op de bodem van de oceaan. Zij bevatten meestal andere elementen, wat hun kleur en kwaliteit beïnvloedt.
Belangrijke kenmerken zijn:
- Oorsprong: Ontstaan uit natuurlijke processen in de aarde, naar ons toe gekomen tijdens vulkaanuitbarstingen of door subductie van de tektonische platen.
- Kleur: Vaak door elementen zoals stikstof, boor of waterstof zal de kleur beïnvloed worden.
-Waarde: Over het algemeen hoger in waarde zijn kleurloze zuivere stenen, vanwege schaarste en natuurlijke oorsprong. Maar de felgekleurde diamanten zijn nog zeldzamer.
Synthetische Diamanten
Synthetische diamanten, ook wel “lab grown” of “man made” genoemd, worden geproduceerd door mensen in fabrieken. Er zijn verschillende methoden om synthetische diamanten te maken, waaronder de High Pressure High Temperature (HPHT) en Chemical Vapor Deposition (CVD) technieken. Kenmerken zijn onder andere:
- Oorsprong: Gemaakt in fabrieken die 24/24 en 7/7 diamant produceren.
- HPHT: temperaturen over de 1000° C en een druk rond 70.000 kg/cm².
- CVD: temperaturen over de 1000° C in een plasma door micro-golven, zonder druk.
- Kleur: Kunnen in bijna alle kleuren geproduceerd worden.
- Waarde: Veel lager in waarde dan natuurlijke diamanten door de grotere beschikbaarheid, (massaproductie). Bijna waardeloos bij wederverkoop.
- CVD zijn niet zuiver bij de productie, zijn worden nadien behandeld met HPHT-technieken, hierdoor worden zij zuiver en kleurloos.
Bestraling
Diamanten worden sinds vorige eeuw bestraald om de kleur te veranderen, hier ook is het een “nabootsing” van de natuur. Diamanten die duizenden jaren naast uranium lagen in de aarde hebben gelegen worden groen. De mens heeft dit nagedaan om diamanten te bestralen met elektronen, neutronen of gamma stralen om de kleur te veranderen. In het kristalrooster worden er door bestraling stikstofatomen “uit gekegeld”, hierdoor geven deze diamanten andere kleuren, meestal groen.
|