Het herkennen van valse horloges | NL
Als juwelier of verzamelaar is het van cruciaal belang om valse horloges te kunnen onderscheiden van authentieke exemplaren. Hiermede enkele belangrijke aspecten waar je op moet letten bij het herkennen van valse horloges.
Merkhorloges die het meest worden nagemaakt zijn Rolex, Jaeger LeCoultre, Piaget, Audermar Piguet, Patek Philippe, Omega, Breitling, Vacheron Constantin Cartier, Chopard.
Kwaliteit van de materialen
Een van de eerste dingen om op te letten is de kwaliteit van de gebruikte materialen. Authentieke luxehorloges worden vervaardigd uit hoogwaardige materialen zoals roestvrij staal, goud, platina of titanium. Let op de volgende punten:
• Het gewicht van het horloge: valse horloges zijn vaak lichter dan het authentieke exemplaren, maar opgelet er zijn ook (te) zware imitaties.
• De afwerking van de materialen: bij echte horloges zijn die perfect afgewerkt zonder oneffenheden, dit moet gecontroleerd worden met een loep van minstens 10X, liefst met een microscoop van 25X of meer.
• De gravering: controleer of de gravering van het logo, of de letters en cijfers scherp en duidelijk zijn op dezelfde wijze, bij namaak zijn er soms andere lettertypes en zelfs spelfouten.
• Het glas bij merkhorloges zijn in saffierglas, krasvrij en het helderste, goedkope imitaties zijn in gewoon glas of kristalglas, mineraal glas en soms plastic deze laatste is zeer gevoelig voor krassen en vrij gemakkelijk te herkennen.
• Merkhorloges hebben meestal een logo in of op de rand van het glas dat met een laser gegraveerd is.
Beweging en wijzerplaat
De beweging en wijzerplaat zijn essentiële onderdelen van een horloge. De volgende kenmerken zijn belangrijk:
1. Vloeiende beweging van de secondewijzer: bij authentieke horloges beweegt de secondewijzer vloeiend met 5 tot 7 stappen per seconde.
2. Kwaliteit van de wijzerplaat: let op de scherpte van de opdruk en de gelijkmatige luminescerende coating op de plaat, de cijfers en letters moeten haarscherp zijn.
3. Positie van de logo’s en de tekst: vergelijk de posities met afbeeldingen van authentieke exemplaren.
4. Als er een maanstand is, moet u zien of de standen veranderen met de datum en niet met het uur.
5. Het vergrootglas op de datum, zoals b.v. bij Rolex, die 2,5x vergroot, bij imitaties maar 1,5x.
6. Het opwinden moet zacht en vlot gaan, als het stroef gaat is het meestal een namaak.
7. Vooral opletten op de afwerking, bij de originele merkhorloges is de afwerking perfect, inkepingen, letters en cijfers haarscherp, bij namaak is het meestal slordig.
8. Het ideaal is natuurlijk het kunnen vergelijken met een origineel model.
|