Diamanten: Natuurlijk of Synthetisch? Type I en Type II | NL
Diamanten zijn al eeuwenlang een symbool van schoonheid, kracht en rijkdom. De vraag naar diamanten is onverminderd groot, zowel in de juwelierswereld als in de industriële sector. Een kort maar gedetailleerde uitleg over de verschillen tussen natuurlijke en synthetische diamanten, evenals de classificatie in Type I en Type II.
Bestraling
Diamanten worden sinds vorige eeuw bestraald om de kleur te veranderen, hier ook is het een “nabootsing” van de natuur. Diamanten die duizenden jaren naast uranium lagen in de aarde hebben gelegen worden groen. De mens heeft dit nagedaan om diamanten te bestralen met elektronen, neutronen of gamma stralen om de kleur te veranderen. In het kristalrooster worden er door bestraling stikstofatomen “uit gekegeld”, hierdoor geven deze diamanten andere kleuren, meestal groen.
Type I en Type II Diamanten
Diamanten worden verder ingedeeld op basis van hun chemische samenstelling in Type I en Type II. Deze classificatie is belangrijk voor vakmensen die diamanten willen beoordelen en gebruiken.
Type I Diamanten
Type I diamanten bevatten stikstofatomen in hun (Crystal) tralierooster. Dit komt veel voor in natuurlijke diamanten en heeft invloed op de kleur en helderheid. Type I diamanten worden verder onderverdeeld in:
- Type Ia: Bevat aggregaten van stikstof, wat leidt van kleurloos tot een gele of bruine kleur.
- Type Ib: Bevat verspreide (geïsoleerde) stikstof atomen, wat soms resulteert in een intensere gele kleur.
Type I diamanten zijn de meest voorkomende, met ongeveer 98% van alle natuurlijke diamanten die in deze categorie vallen. De aanwezigheid van stikstof beïnvloedt niet alleen de kleur, maar ook andere eigenschappen van de diamant zoals bv elektrische isolatie (behalve Type IIb).
Type II Diamanten
Type II diamanten bevatten theoretisch geen stikstof. Deze groep is zeldzamer minder dan 2% van de wereld diamantproductie en wordt vaak gewaardeerd om hun uitzonderlijke helderheid en kleur. Type II diamanten worden verder onderverdeeld in:
- Type IIa: Bevat geen stikstof en is vaak kleurloos of bijna kleurloos, soms bruin. Deze laatste worden met HPHT-behandeling kleurloos.
- Type IIb: Bevat boor, wat een zeer zeldzame blauwe kleur kan geven (zoals de beroemde Hope diamant) en is elektrisch geleider, maar is minder dan 0,05% van de wereldproductie.
Type II diamanten zijn populair in de juwelierswereld vanwege hun schaarste. Ze worden vaak gebruikt in hoogwaardige sieraden en als investering. Zij krijgen dan ook de bijnaam: “Golconda” diamanten en worden 10% duurder verkocht.
|