Diamanten: Natuurlijk of Synthetisch? Type I en Type II | NL
Diamanten zijn al eeuwenlang een symbool van schoonheid, kracht en rijkdom. De vraag naar diamanten is onverminderd groot, zowel in de juwelierswereld als in de industriële sector. Een kort maar gedetailleerde uitleg over de verschillen tussen natuurlijke en synthetische diamanten, evenals de classificatie in Type I en Type II.
Toepassingen van Natuurlijke en Synthetische Diamanten
De toepassingen van diamanten zijn divers en variëren van de juwelierswereld tot industriële toepassingen. Beide typen diamanten hebben hun specifieke gebruiksgebieden. Boren, zagen en slijpen van alle harde materialen, van alle soorten stenen tot staal. Maar ook voor het polijsten van edelstenen en lenzen,
Toepassingen van Natuurlijke Diamanten
- Sieraden: De meeste natuurlijke diamanten worden gebruikt in ringen, kettingen, oorbellen en andere sieraden in goud van 18 karaat of platina.
- Investeringen: Natuurlijke diamanten worden vaak gezien als een waardevolle investering vanwege hun schaarste en hun intrinsieke waarde.
- Industriële toepassingen: Natuurlijke diamanten worden ook gebruikt in boor, polijst en snijgereedschappen vanwege hun hardheid, bv voor het boren naar aardoliën, de meeste natuurlijke industriediamanten komen uit Congo (RDC).
Toepassingen van Synthetische Diamanten
- Sieraden: Synthetische diamanten worden steeds populairder in de juwelierswereld vanwege hun lage prijzen en ethische overwegingen. Wegens hun lage waarde worden zij in zilver of “plaqué” gouden en zelfs in polymeer juwelen gezet.
- Industriële toepassingen: Ze worden veel gebruikt in de technologie, zoals in akoestiek, chirurgie snijgereedschappen en elektronische apparaten.
- Onderzoek: Synthetische diamanten worden ook gebruikt in wetenschappelijk onderzoek vanwege hun unieke eigenschappen, o.a. in de toekomstige kwantum computers.
- Nieuwe batterijen ontwikkeling.
Conclusie
Het onderscheiden van natuurlijke en synthetische diamanten, evenals het begrijpen van de classificatie in Type I en Type II, is cruciaal voor vakmensen in de diamantindustrie. Beide typen diamanten hebben unieke kenmerken en toepassingen die hun waarde en functie bepalen. Als vakman is het essentieel om deze verschillen te begrijpen, zowel voor de beoordeling van diamanten als voor de advisering aan klanten. Door kennis van de verschillende types en hun toepassingen kunnen vakmensen beter inspelen op de behoeften van de markt en hun klanten voorzien van de juiste informatie en producten.
Hiervoor hebben gemmologen wetenschappelijke toestellen die het onderscheid kunnen maken. Spectroscopie in UV-zichtbaar, infrarood en Raman zijn de meest gebruikte. Ook fotoluminesentie en kathodeluminescentie zijn technologieën die in dit onderzoek gebruikt worden. Deze laboratorium toestellen liggen niet voor de hand voor de klassieke juwelier of gemmoloog, daarentegen zijn er wel verschillende betaalbare toestellen voor hun beschikbaar. Zoals Presidium, DScreen, GEMTRIX, Smartpro enz. Deze toestellen geven meestal goede resultaten, maar bij sommige stenen verwittigen zij dat er diepgaander onderzoek moet gedaan worden.
|