TOPAAS, “IMPERIAL” | NL
Deze titel is op zich reeds een indrukwekkend, een "keizerlijke" benaming, want vele stenen, voornamelijk kwarts, worden ook topaas genoemd, maar zijn het nochtans niet. Zo ontmoet men vaak de oranje "Madeira topaas", de donkerbruine "rooktopaas" of “Nevada topaas”, de lichtgele "goudtopaas", “Bohemen topaas” en “Schotse topaas”, de goudgele “Spaanse topaas” en “Indische topaas”, zij behoren allen tot de kwartsfamilie. Deze benamingen zijn echter verboden.
Vroeger werden die regelmatig verward met diamant, zij zijn goede warmtegeleiders; hierdoor kunnen grotere stukken soms “diamant” aanduiden op een toestel dat op warmtegeleiding werkt. Onlangs kreeg het D.O. de invoer van twee stenen respectievelijk 38,18 karaat en 50,08 karaat die bleken topazen te zijn.
Om zeker te zijn, gebruikt men een hardheidstift (een stift met een scherp ruw diamantje), deze is dan genadeloos, hij krast de topaas.
In 1764 had men de grootste “diamant” gevonden van Brazilië in de regio van Minas Gerais, de “Braganza”, hij woog niet minder dan 1.680 karaat. Men heeft er later nooit meer iets over gehoord en men is nu overtuigd dat het een kleurloze topaas was.
Men vindt ook veel kleurloze en lichtgele kleine, afgeronde topazen in de rivieren. Men noemt die “Water-worn pebbles” of ook “jong diamant” die men dikwijls tegenkomt in sommige loten ruwe diamanten “Run Out of Mine” van alluviale oorsprong.
In de bestraalde topazen zal men aquamarijn blauw vinden maar ook hevig gekleurde (sky blue, Swiss blue, London blue, Royal blue) en soms hel elektrisch blauw. Deze stenen waren in de jaren 80 nog radioactief toen zij in Antwerpen bij D.O. kwamen. Ik heb hun toen een geigerteller gegeven om deze handel tegen te houden. Heden zijn alle ingevoerde bestraalde topazen onder controle.
In de regio van de Oeral heeft men tijdens de laatste Tsaar en later in de Sovjetperiode uitzonderlijke “Imperial” topazen gevonden van elk enkele honderden karaten. Deze werden prachtig in “free form” geslepen.
Men slijpt topaas meestal in ovaal, peer of octogonaal. Minder in briljant en zelden in cabochon. Maar er zijn grotere stenen die in “free form” (vrije vormen zoals gefaceteerde eieren, bladvorm, enz.) geslepen worden.
Topazen moeten op ongeveer 10% van hun kloverswas geslepen worden, dit om het splijten te voorkomen. Het polijsten gebeurt op loden of/en tinnen schijven; men kan ook lederen schijven gebruiken met aluminiumoxide poeder. De beste resultaten worden bekomen met hoeken van 41° voor de bovenkant en 42° voor de onderkant, met een snelheid van de schijf rond de 1.000 tot 1.500 toeren per minuut.
Topaas zou de woede maar ook wraak en haat (welkom in deze tijden) kalmeren. Topaas zou ook, steeds volgens oude boeken, beschermen tegen hagel en sprinkhanen, rijkdom bewaren en zou goede voors¬pellingen aantrekken voor de machti¬gen.
Topaas behandelt, volgens oude riten, leverziekten zoals geelzucht en ook griep, gees¬tesziekten, astma, spataders, aambeien, bloedingen, jicht, slapeloosheid, en het kalmeert te veel erotische harts¬tocht, steeds volgens de oude geschriften. Paus Clement VI genas, volgens geschriften, de pestlijders door ze aan te raken met de vinger waaraan hij een ring, gezet met een topaas droeg.
Persoonlijk had ik een topaas van ongeveer 5 karaat verkocht aan een dame, uit mijn winkel “Mineral Corner” in de jaren 80, die mij enkele maanden later kwam bedanken omdat de topaas haar zoontje had genezen van epilepsie (?) Zij had alle nachten de steen onder het hoofdkussen gelegd van haar kind tot de dag de steen, die zij mij toonde, in tientallen stukken gebarsten was, maar het kind was volgens haar genezen.
|