NATUURLIJK OF KUNSTMATIG GEKLEURDE DIAMANT | NL
Het is zeer belangrijk via wetenschappelijke methodes een onderscheid te maken tussen natuurlijke en kunstmatige kleuren. Het licht, afkomstig uit een diamant, kan worden geanalyseerd met een spectrofotometer UV-VIS.
Zo'n toestel splitst de elektromagnetische straling op in de verschillende kleuren (golflengten) van de regenboog. Voor elke golflengte wordt dan onderzocht hoeveel procent van het licht ongehinderd door de diamant gaat, en hoeveel procent geabsorbeerd wordt. Zo bekomt men voor elke steen een typisch transmissie¬spectrum. De golflengte wordt uitgedrukt in nanometer (nm). (Eén nanometer is één miljoenste van een millimeter.)
De meest bekende groene diamant is de Dresden Green, met een gewicht van 41 karaat. De steen werd voor het eerst opgemerkt in het bezit van de Saksische keurvorst Augustus I (1553-1586). Man kan de steen bewonderen in de «groene kelders» van Dresden. Bij de Russische invasie in 1945 namen de Sovjets de steen in beslag, maar hij werd in 1958 terug naar Dresden gebracht, waar hij opnieuw voor het publiek te bezichtigen is in Paleis George. Er werd een grote inbraak gepleegd in de Groene kelders van Dresden waar de ganse collectie juwelen gestolen werd, gelukkig was de groene steen, op dat ogenblik, in bruikleen naar een andere musea. Ook de Lal Qila, uit Brazilië is een groene diamant van meer dan 70 karaat, heden in een private collectie.
De eerste kleurproeven werden in 1904 uitgevoerd door sir William Crookes. Hij plaatste witteachtige diamanten verschillende maanden in een bad van radiumbromide. De stenen veranderden van kleur, maar bleven radioactief. Het cyclotron werd pas vanaf 1942 in het proces ingeschakeld.
Vandaag gebruikt men bestraling en verhitting voor het verbeteren van de kleur van een geelachtige diamant in blauw-groen, geel of bruin. Bekomt men niet de gewenste kleur, dan kan de procedure nog enkele keren herhaald worden, totdat de steen zwart is. De bestraalde stenen blijven slechts enkele uren na behandeling radioactief. Een bestraalde diamant levert geen enkel gevaar op voor de gezondheid. De gevolgen van zonnestralen, intercontinentale vluchten of röntgenstralen zijn veel ernstiger dan een bestraalde diamant.
|