DE KWARTSGROEP OF BERGKRISTAL | NL
Niettegenstaande zijn democratische prijs, biedt de groep van de kwarts een grote variëteit aan vormen en kleuren. Het is een mechanisch en chemisch resistente steen en ook het meest voorkomende mineraal.
Hyalien kwarts kan glashelder zijn, girasol kwarts is intern melkachtig en wazig, kwartsiet is opaak en ondoorschijnend (de meest voorkomende). Kleinere heldere kwartsen geslepen in briljant of fantasieslijpsel, werden vroeger gebruikt als diamant imitatie. De melkwitte kristallen daarentegen kunnen verschillende meters lang zijn en enkele tonnen wegen. Maar men vindt ze ook onder de vorm van microkristallijne zuivere kris¬tallen. Deze kleine kristallen wor¬den gevonden in de bergen van Tirol, in de Vogezen en ook bij ons in de Ardennen.
Kwarts vertegenwoordigt 12% van de aardkorst en is bekend sinds het stenen tijdperk. Kwarts wordt afgezet uit het magma als deel van stolling van vulkanisch gesteente en pegmatieten, deze wordt gekristalliseerd uit oplossingen op hydrothermale ertsaders en is ook gevormd in rots transformatie (metamorfose). Melkkwarts daarentegen vindt men in iedere bergachtige omgeving en heeft geen enkele verzamelwaarde. De doorzichtige kristallen, helder als ijs, die prachtige prisma’s vormen werden reeds in de middeleeuwen in zeldzame stukken geslepen zoals kelken of vazen, maar ook gebeeldhouwd.
Prachtige insluitsels De insluitsels kunnen van rutiel zijn, deze goudkleurige naalden worden “Venushaar” genoemd, maar ook zwart en goudbruin goethiet, van zwarte of groene toermalijn in lange trans¬parante kristallen die men lief¬despijlen noemt, pyriet, ... en zelfs goud, ook goudhoudende kwarts genoemd. Kwarts is een “satelliet mineraal” van goud. In wateragaat vindt men bewe¬gende vloeistofresten die miljoenen jaren oud zijn.
Bloedkwarts (aventurijn) is van een bruinrode kleur die groen wordt wanneer er plaatjes fuchsiet, groen mica in zijn. De spiegeling verkregen door de aanwezigheid van vezelach¬tig asbest geeft een zijdeachtig irrisatie effect weer, dat wanneer de steen goed bewerkt is, het effect geeft van een katoog of van een valkenoog indien deze blauwachtig is; het zijn parallelle vezels van crocidoliet. Het stier¬en oog van roodachtige kleur en het meer bekende tijgeroog worden verkregen door de aanwezigheid van goudbruine vezels van crocidoliet of asbest. De brekingsindex bedraagt 1.544 - 1.545 voor de gewone straal en 1.553 voor de buitengewone straal. De dichtheid bedraagt 2.651 en is harder dan ijzer.
|