Bewerking van edelstenen met uitzondering van diamant. (2) | NL
Het zagen - De zaagmachine bestaat uit een zaagblad gehouden op een spil tussen twee klemplaten en aangedreven door een motor via een riem. Men kan met de hand zagen (het te zagen stuk vasthouden tussen de vingers en zonder steun) ofwel op een slede laten lopen.
De zaag moet altijd in rechte lijn lopen en dit zonder moeite. Zirkoon, malachiet, nefriet en jadeïet hebben de neiging de zaag te verhitten, daarom gebruikt men zuiver petroleum of een derivaat ervan als koelmiddel en moet de zaag van tijd tot tijd gereinigd worden. Dit reinigen gebeurt door het inzagen in een baksteen, het probleem betreft hier niet de hardheid, maar wel de aankleving.
De gezaagde vlakken van heldere stenen zullen na het zagen mat zijn, met het gevolg dat men de insluitsels niet op de juiste plaats kan bepalen. Dit kan verholpen worden door het bestrijken van doorschijnende nagellak of vernis.
De ruwe edelstenen worden ook meestal voor dezelfde reden “nat” gekeurd. Bij ruwe smaragd b.v. zullen de stenen steeds met olie ingesmeerd getoond worden. Zo kan men beter de kleur schatten die de stenen zullen krijgen na bewerking, ook komen de insluitsels beter in het zicht. De gletsen zullen wel minder zichtbaar worden. Dit heeft dus niets te maken met “glets filling” met opticon of met andere synthetische producten. Heden komt men wel veel robijnen, saffieren en smaragden tegen die glets filling hebben gehad, reeds in de mijn; deze stenen worden dan vermengd met andere niet gemanipuleerde stenen. Veel vakmensen werden en worden nog bedrogen.
De markt laat wel toe dat smaragden in olie gedompeld zijn geweest en dat robijnen en saffieren een warmte behandeling hebben gehad, bijna 90% van saffieren en robijnen op de markt zijn verhit. Uitzondering natuurlijk voor de “gems” van 5 karaat en meer die op veilingen verkocht worden met garantiecertificaten. Deze stenen halen dan ook fabelachtig prijzen (die soms de prijzen van diamant overschrijden) bij Christie’s, Sotheby’s of Philips.
|