Het gebruik van de polariscoop in edelsteenkunde | NL

Edelstenen zijn al eeuwenlang een fascinerend onderwerp voor mensen over de hele wereld. Ze worden gewaardeerd om hun schoonheid, zeldzaamheid en symbolische betekenis. Gemmologen spelen een cruciale rol bij het identificeren en beoordelen van edelstenen. Een van de belangrijkste instrumenten die zij gebruiken is de polariscoop.

Wat is een polariscoop?
Een polariscoop is een optisch instrument dat wordt gebruikt om de optische eigenschappen van materialen te analyseren. Het bestaat uit twee gepolariseerde filters: een polarisator en een analysator. De polarisator creëert lineair gepolariseerd licht, terwijl de analyzer het gepolariseerde licht doorlaat of blokkeert op basis van hun relatieve oriëntatie.
 
Hoe werkt een polariscoop?
Wanneer licht door een materiaal gaat, kan het licht worden gebroken, geabsorbeerd of verstrooid, afhankelijk van de chemische samenstelling en kristalstructuur van het materiaal. Dit fenomeen staat bekend als birefringentie of dubbelbreking. In gemmologie wordt de polariscoop gebruikt om deze birefringentie in edelstenen te observeren. Door de edelsteen tussen de gepolariseerde filters te plaatsen en deze vervolgens te draaien, kunnen gemmologen verschillende optische effecten waarnemen. Hiervoor bestaan er tabellen waar de gemmoloog zich kan op baseren.
 
Toepassingen van de polariscoop in gemmologie
Identificatie van edelstenen

Elke edelsteen heeft zijn eigen unieke optische eigenschappen. De polariscoop kan helpen bij het identificeren van een edelsteen door te kijken naar de manier waarop het licht door de steen wordt beïnvloed. Sommige edelstenen vertonen bijvoorbeeld een enkelvoudige breking, terwijl andere dubbele breking tonen. Bovendien kan de polariscoop ook worden gebruikt om synthetische stenen te onderscheiden van natuurlijke stenen. Synthetische stenen hebben vaak andere optische eigenschappen dan natuurlijke stenen, en deze kunnen worden waargenomen met behulp van een polariscoop.
 
Detectie van behandelingen
Sommige edelstenen ondergaan behandeling om hun uiterlijk te verbeteren. Deze behandelingen kunnen echter invloed hebben op de optische eigenschappen van de steen. Met behulp van een polariscoop kunnen gemmologen mogelijke behandelingen identificeren door afwijkingen in de optische effecten te observeren.
 
Belang van de polariscoop in gemmologie
De polariscoop is reeds lang een onmisbaar instrument voor gemmologen bij het analyseren en begrijpen van edelstenen. Het stelt hen in staat om niet alleen de identiteit en kwaliteit van stenen vast te stellen, maar ook om eventuele behandelingen of onvolkomenheden op te sporen. Dit draagt bij aan het waarborgen van eerlijke handel en vertrouwen tussen kopers en verkopers in de edelsteenindustrie.
Bovendien helpt de polariscoop gemmologen ook bij het uitvoeren van onderzoek naar nieuwe ontdekkingen en synthetische materialen. Door nauwkeurige metingen en observaties kunnen ze bijdragen aan het vergroten van kennis over edelstenen en hun eigenschappen.
 
Diamant
Maar ook voor de diamantbewerker is de polariscoop belangrijk, hij kan hiermede de spanning in de steen controleren om beschadegingen te vermijden tijdens de bewerking. Voor de Diamanthandelaar is de polariscoop ook een hulpmiddel om synthetische stenen op te sporen.

20240402_940x400.jpg
02/04/24
Het Gebruik van Fotoluminescentie in Diamant Onderzoek | NL

Fotoluminescentie (PL) spectroscopie, zoals toegepast in de edelsteenkunde, is een niet-destructieve analytische techniek waarbij een…

20240221_940x400.jpg
21/02/24
Petite histoire des pierres précieuses | FR

Les pierres précieuses ont attiré dès la plus haute antiquité l’attention de l’homme qui les…

20240207_940x400.jpg
07/02/24
QUO VADIS | NL

Diamanten en edelstenen hebben altijd dieven en oplichters aangetrokken. Edelstenen werden nagebootst door gekleurd glas.…

20240109_940x400.jpg
09/01/24
QUO VADIS ? | FR

Le diamant et les pierres précieuses ont toujours attirés les voleurs et les escrocs. Les…

20231110_940x400.jpg
10/11/23
Het gebruik van de polariscoop in edelsteenkunde | NL

Edelstenen zijn al eeuwenlang een fascinerend onderwerp voor mensen over de hele wereld. Ze worden…

20230830_940x400.jpg
31/08/23
Synthetische diamant: Wat zijn de mogelijkheden om natuurlijke diamanten te onderscheiden van synthetische | NL

Kan men synthetische diamanten onderscheiden van natuurlijke diamanten?. Synthetische diamanten, ook wel “lab-grown”, “created” of…

20230809_940x400.jpg
09/08/23
Diamant Synthétique (LGD : lab-grown, man-made, created) | FR

Diamant synthétique : Quels sont les moyens de détecter les diamants naturels des synthétiques ?…

20230727_ORAPA-DIAMOND-MINE_940x400.jpg
27/07/23
L’ACCORD DE BEERS - BOTSWANA | FR

Les perspectives de De Beers sont affaiblie après que le Botswana a conclu un nouvel…

20230709_Cabochon_940x400.jpg
09/07/23
Cabochon slijpen deel 2 | NL

Het voor-polijsten, schuren, of -sanding - volgt de fase die erin bestond de steen een…

20230520_Cabochon_940x400.jpg
20/05/23
CABOCHON SLIJPEN deel 1 | NL

De eeuwenoude cabochonslijpsel is de oudste van de slijpvormen; het werd al beoefend in Mesopotamië…