SPECTROMETRIE binnen ieders bereik | NL

Optische spectroscopie is een techniek voor het meten van de mate waarin licht wordt doorgelaten of geabsorbeerd door een stof in het UV (Ultra Violet), Vis (visueel of zichtbaar), en NIR ( nabij-infra-rood) -gebied.

Het menselijk oog ziet maar in het kleine ‘Vis’-gebied. Spectroscopische metingen worden in veel verschillende toepassingen gebruikt, in de fysica en scheikunde, zoals de waarneming van de chemische componenten die bepalend zijn voor de kleur van edelstenen.
 
Met de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van glasvezel en miniaturisatie van optische componenten en detectoren, zijn spectroscopische technieken in een relatief korte periode in belangrijke mate geëvolueerd: spectrometers worden steeds kleiner en goedkoper.
 
Dankzij krachtige software is het gemeten relatief eenvoudig te vergelijken met reeds bestaande spectra. Alles gebeurt met een snelheid zodat we kunnen praten over een online spectrometrie met dezelfde prestaties als de grotere en duurdere apparaten op die de markt gebruikt worden in grote laboratoria en universiteiten. De bestaande systemen zijn gebruiksvriendelijk en kunnen op een laptop geïnstalleerd worden.
 
Gemmologen hebben steeds de klassieke handspectroscoop gebruikt, vroeger zelfs met een met in water opgelost kopersulfaat gevulde kolf om bepaalde waarnemingen beter te kunnen visualiseren. Ondertussen is deze kolf vervangen door kleurfilters, en hoewel de handspectroscoop nog steeds wordt gebruikt, is de spectrometer stilaan aan een opmars bezig.
 
UV-Vis-NIR spectrometers zijn in de gemmologie onmisbaar gebleken bij de correcte interpretatie van het spectrum; iets wat met een handspectroscoop virtueel onmogelijk is. Spectrometers zijn daardoor ondenkbaar geworden in het hedendaagse labo. De miniaturisatie heeft hem voor een breder publiek bereikbaar gemaakt.
 
Hij bestaat uit twee componenten : Een geïntegreerde sfeer met een UV- en een halogeenlamp en een elektronische spectroscoop. Het optische element van enkele centimeters maakt een resolutie van 0,5 tot ongeveer 10 nm mogelijk, afhankelijk van de keuze van de componenten. Het apparaat bestaat uit een paar concave spiegels, een diffractietralie die vergelijkbaar is met het oppervlak van een CD en een CCD-array-sensor met 1024 elementen. De elementen zijn erg robuust. Bovendien vereist de afwezigheid van bewegende elementen geen kalibratie meer.
 
Het zijn deze specificaties die deze spectrometer extreem veelzijdig maken voor industriële en gemmologische toepassingen. De UV-Vis-NIR spectrofotometer met geïntegreerde sfeer heeft een grote flexibiliteit in het gebruik van het golflengtegebied, en de spectrale resoluties.
 
De gevoeligheid wordt verkregen dankzij de mogelijkheid om een lange selectie in het diffractiepatroon te kiezen; de optische vezel maakt het meestal mogelijk om te werken tussen 360 en 1100 nm met een maximale breedte van bijvoorbeeld 500 nm. Bovendien kan een resolutie van 0,5 nm worden verkregen door een zorgvuldige keuze van het spectrum en de optische vezel.
 
De spectrometer ‘vangt’ het spectrum van de edelsteen in de verlichte sfeer, via een glasvezelkabel waardoor het licht vervolgens doorheen het diffractierooster wordt geregistreerd door de CCD sensors. De digitale ontwikkeling vindt plaats dankzij de computer en het softwareprogramma van de spectrometer. Met dit instrument kunt u ook de resultaten onthouden die later als referentie zullen dienen. De set zonder de computer komt wel iets duurder dan een handspectroscoop van betere kwaliteit, maar… Het maakt mogelijk om behandelde, bestraalde diamanten te identificeren, maar ook type Ia en Ib (natuurlijke en synthetische diamanten). En ook andere edelsteensoorten – over het algemeen de gekleurde exemplaren - worden vaak gekenmerkt door hun specifieke spectra.
 
Er zijn verschillende merken beschikbaar op de markt o.a. Avantes, Ocean Optics, Bruker en Magi. Deze laatste heeft een zeer praktische database.

20240709_Rubies_940x400.jpg
09/07/24
Rubies and Sapphires: Origins and survey work | EN

Rubies and sapphires have captivated humans for centuries with their stunning colors and brilliance. These…

20240624_smaragd_940x400.jpg
22/06/24
Het Herkennen van Behandelde Edelstenen | NL

In de wereld van edelstenen en sieraden is het cruciaal voor vakmensen-juweliers om behandelde stenen…

20240611_940x400.jpg
11/06/24
SPECTROMÉTRIQUE à la portée de tous | FR

La spectroscopie est une technique permettant de mesurer la lumière transmise ou absorbée par une…

20240515_940x400.jpg
15/05/24
Détection des pierres précieuses synthétiques | FR

Les pierres précieuses synthétiques sont de plus en plus présentes sur le marché de la…

20240428_940x400_synthetisch.jpg
28/04/24
Onderzoek naar synthetische Diamant | NL

Foto: HPHT diamant – CVD diamant – Natuurlijke Diamant Synthetische diamant is een fascinerend onderwerp…

20240402_940x400.jpg
02/04/24
Het Gebruik van Fotoluminescentie in Diamant Onderzoek | NL

Fotoluminescentie (PL) spectroscopie, zoals toegepast in de edelsteenkunde, is een niet-destructieve analytische techniek waarbij een…

20240221_940x400.jpg
21/02/24
Petite histoire des pierres précieuses | FR

Les pierres précieuses ont attiré dès la plus haute antiquité l’attention de l’homme qui les…

20240207_940x400.jpg
07/02/24
QUO VADIS | NL

Diamanten en edelstenen hebben altijd dieven en oplichters aangetrokken. Edelstenen werden nagebootst door gekleurd glas.…

20240109_940x400.jpg
09/01/24
QUO VADIS ? | FR

Le diamant et les pierres précieuses ont toujours attirés les voleurs et les escrocs. Les…

20231110_940x400.jpg
10/11/23
Het gebruik van de polariscoop in edelsteenkunde | NL

Edelstenen zijn al eeuwenlang een fascinerend onderwerp voor mensen over de hele wereld. Ze worden…