Cabochon slijpen deel 2 | NL
Het voor-polijsten, schuren, of -sanding - volgt de fase die erin bestond de steen een vorm te geven die dicht bij het uiteindelijke model ligt. Het is nu een kwestie van het verwijderen van de sporen van het slijpen en het voorbereiden voor het polijsten, de derde en laatste fase van het slijpen van de cabochon.
Hiervoor gebruiken we een schuurmiddel op basis van carborandum, diamantpoeder eenvoudigweg schuurpapier met verschillende granulaties. Zo zijn er zelfklevende canvasschijven, met variabele schuurkorrels, die op houten of metalen schijven zijn bevestigd op een min of meer harde of zachter ondergrond. In sommige gevallen zijn schuurmachines die riemen gebruiken voor houtbewerking ook geschikt voor het schuren van stenen.
Het schuren van zachte stenen wordt ook beoefend met behulp van een emeril-papier die in de handpalm wordt geplaatst en zo een kuip vormt waarin de cabochon op een staaf (dop) met de andere hand wordt rondgedraaid. Bij het gebruik van schuurpapier is het goed om twee stuks te gebruiken: een nieuwe, zeer schurende en de andere met een al licht versleten schuurpapier. Het wordt gebruikt voor de laatste fase voor het polijsten. Schuurpapier in de vorm van riemen sluit waterkoeling niet uit, maar in dit geval moeten de gebruiksaanbevelingen van de fabrikant in acht worden genomen. Een van de voordelen is dat het stof verwijdert zal worden dat soms schadelijk kan zijn, zoals dat van bijvoorbeeld malachiet. Net als bij de slijpschijven zien we op de schuurbanden dat het schuurstof klontert op het oppervlak. Om ze te schuren, moet u een harde borstel en water gebruiken. De eliminatie van defecten wordt gedaan door te voorkomen dat de steen te veel druk uitoefent tegen het schuurmiddel. De beste resultaten worden verkregen door een lichte en constante druk. We kunnen een versleten schuurpapier gebruiken, maar het is een moeilijke en vaak zeer teleurstellende klus: het is veel beter om een nieuwe producten (fijnere korrel) uit de gespecialiseerde handel te gebruiken die tijdverlies voorkomt.
Voorpolijsten op houten wiel
Deze tweede fase van het cabochonslijpen wordt gedaan door de steen een langzame heen en weer beweging en rotatie te geven, waarbij aandacht wordt besteed aan het egaliseren van de oppervlakte in plaats van de vorm, aangezien deze al perfect moet zijn. Indien je over een draaibank beschikt, is het mogelijk om zelf houten molenstenen te maken. Het hout moet compact en strak zijn, zoals eik, kersen, esdoorn enz., het is noodzakelijk om te voorkomen dat u harsachtig hout neemt. De schijf moet in de richting van de houtnerf worden gezaagd.
De dikte of snijkant van het slijpwiel is niet belangrijk; het hangt af van de machine waarop het zal worden gemonteerd. Maar hoe dikker en breder het is, hoe beter. Op deze dikte kunnen we goten graven, bijvoorbeeld 2, 3 cm of breder, wat het polijsten van de verschillende maten cabochons vergemakkelijkt. Het ligt voor de hand dat de diameter van de wielen eerder te groot dan te klein moet zijn, de minimale diameter is ongeveer 20 cm. Nadat de houten schijf is gesneden en geschuurd, wordt deze gecoat met paraffine om de poriën te vullen. Vervolgens wordt het verder gecoat met 1000-1200 diamantschuurpoeder en vervolgens wordt nog een 7000-8000 mesh-korrel gebruikt. De schijf van onbewerkt hout kan ook worden gebruikt, zonder deze te impregneren met schuurpoeder, om te polijsten voordat het naar de viltschijf gaat, maar in dit geval alleen nadat de steen is geschuurd tot korrel 1.200 of 1.600.
|