RUWE DIAMANT IMITATIE | NL

In een artikel in het tijdschrift van AFG heeft dr. Emmanuel Frtisch (hoogleraar aan de Universiteit van Nantes) en A.Delaunay van het Franse “Laboratoire de Gemmologie” een studie gemaakt over de nieuwe imitatie van ruwe diamant namelijk synthetische moissanite.

De niet doorschijnende bijna opake laag van het oppervlak laat niet toe insluitsels te observeren, evenals de mogelijk verdubbelingskenmerk van synthetische moissanites te ontdekken. Bij de polariscoop herstelt de steen het licht elke kwartslag. Een blauwgroen tot kleurloos pleochroïsme is zichtbaar met de dichroscoop. Al deze informaties zijn kenmerken voor een anisotrope edelsteen zoals synthetische moissanite. De steen heeft geen reactie onder lange en korte ultraviolette stralen. De dichtheid van de steen gemeten met een hydrostatische balans is 3,24, tegenover diamant met 3,52. Hiervoor is een bekertje met methyleeniodide (3,32) zeer handig; de diamant zinkt en de moissanite zal drijven.
 
Al deze elementen bevestigen de noodzaak om een zorgvuldige observatie van vormen en typische kenmerken, o.a. trigons, van ruwe diamanten op te sporen.
 
Nochtans zijn er ook ruwe diamanten waar al de externe kenmerken afgesleten zijn door erosie in de rivierbeddingen. Dit kan misleidend zijn en moet men wel enkele testen uitvoeren om zeker te zijn. Oppervlaktetoestand, optische eigenschappen van de ruwe stenen om ze te kunnen identificeren is dus van belang, maar ook hardheid. Moissanite staat bekend als een harde steen, harder dan robijn of saffier (9,5 op de schaal van Rosiwal), maar wel zachter dan diamant. Hiervoor gebruikt men een hardheidsstift (staafje met een puntig ruwe diamantje), even op de steen krassen en de waarheid komt aan het licht.
 
In een gemmologische laboratorium, worden spectra genomen door middel van zichtbare en infrarood-spectroscopie alsook Raman-spectroscopie; deze bevestigen zonder twijfel de karakteristieken van deze synthetische moissanite alsook van tal van synthesen en namaak van diamant en edelstenen. Deze toestellen worden tegenwoordig aan meer betaalbare prijzen aangeboden in de diamantsector b.v. bij David Tools.

10/12/18
ESSAIS DE REPRODUCTION ARTIFICIELLE DU DIAMANT | FR

Après que les chimistes eurent découvert que le diamant n'était que du charbon cristallisé, on…

15/10/18
HPHT in kleine octaëders | NL

Sinds enkele jaren worden wij geconfronteerd met synthetische diamanten, hetzij HPHT (hoge druk en hoge…

05/10/18
COMPOSITION CHIMIQUE DU DIAMANT | FR

Les anciens alchimistes croyaient que la pierre philosophale était faite de la matière la plus…

18/07/18
Anvers a réalisé une révolution dans le processus de polissage des diamants | FR

Le Centre scientifique et de recherche technologique pour les diamants (WTOCD), de l’AWDC, l'organisation centralisant…

20/06/18
Spectroscopy Raman and Gemmology | EN

The Raman effect was discovered in 1928 by an Indian doctor of the same name…

20/06/18
RUWE DIAMANT IMITATIE | NL

In een artikel in het tijdschrift van AFG heeft dr. Emmanuel Frtisch (hoogleraar aan de…

22/05/18
ALEXENDRITE | FR

Peu connue du grand publique, c’est une pierre précieuse qui est rarement exposée, elle reste…

16/04/18
LA TANZANITE | FR

Sa couleur d’un bleu saphir « Birman » avec un soupçon de violet en fait…

26/03/18
HET VERSTELLEN: EEN VERDWENEN BEROEP | NL

Sinds de uitvinding van Lodewijk Van Berquem in 1476 tot begin van de XXI eeuw…